Masat kryesore që rekomandohen për parandalimin e Covid-19

COVID-19 vazhdon të prek shumë njerëz në Kinë dhe në disa vende të tjera të botës, ku ndër vendet më prekura renditet edhe fqinji ynë Italia. Shumica e njerëzve të infektuar kanë mundur të shërohen, por ky virus mund të jetë më i rëndë për disa persona të tjerë.

Fatkeqësisht, së fundmi COVID-19 ka prekur dhe vendin tonë.

Kujdesuni për shëndetin tuaj dhe të të afërmve duke ndjekur hapat e mëposhtëm të publikuara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë:

  1. Lani shpesh duart me ujë dhe sapun për të paktën 20 sekonda dhe përdorni dezifektantë me bazë alkooli.
  2. Kur kolliteni apo tështini, mbuloni gojën dhe hundën me brryl ose shami letre. Hidheni menjëherë shaminë e letrës në koshin e plehrave dhe pastaj lani duart.
  3. Mos prekni me duar sytë, gojën dhe hundën.
  4. Konsumoni ushqime me përmbajtje të lartë të vitaminës C dhe D të cilat forcojnë imunitetin.
  5. Shmagni dhënien e dorës dhe mbani distancë fizike të paktën 1 metër nga njerëzit e tjerë.
  6. Pastroni sipërfaqet me dezinfektantë me bazë klori ose alkooli.
  7. Evitoni qëndrimet në ambjente të mbyllura dhe me shumë persona.
  8. Kontaktoni numrin e Urgjencës Kombëtare 127 në rast se keni kollë, ethe apo vështirësi në frymëmarrje.

Instituti i Ekspertëve Kontabël të Autorizuar sugjeron ndjekjen me rigorozitet të këshillave të autoriteteve shëndetësore dhe referimit vetëm të informacioneve zyrtare.